Om Johanna

Jag heter Johanna Romin, och ibland kallar dom mig för Jazzpingla. Jag är jazzsångerska med stor bredd och repertoar. Jag sjunger i flera olika konstellationer från mindre jazzgrupper till storband – några finns att läsa om på den här websidan. Jag sjunger också gärna på bröllop och dop, oftast med min man Anders som ackompanjatör.

johanna_fasching2

Min egen grupp Johanna Romin Band, startade jag 2008. Sättningen sång+trombon+pianotrio är inspirerad från Carla Cook och Claudia Acuna. Jag tycker själv att min röst, som är ljus och trumpetliknande, tillsammans med trombonen utgör en snygg klang. Att delvis jobba instrumentalt med rösten tillsammans med trombonen och pianotrion var också en av grundidéerna. Jag hade tidigare arrangerat en hel del för röster, men inte för blås, så det blev en rolig utveckling för min del. Gruppens repertoar bestod till en början av standards, men har allt mer blivit inriktad mot orginalmaterial blandat med jazztolkningar av andra låtar, t ex från popgenren. Jag letar ständigt efter låtar som jag gillar, och som jag kan hitta en egen version utav. På så sätt kanske vi skapar nya ”standards” som faktiskt bygger på vår generations musik istället för musik från 40-50-talet.

På senare tid har jag också utmanat mig själv i att jobba med att tonsätta poesi. Jag letar efter texter eller dikter som talar till mig och som kan bli till en melodi. Förhoppningsvis får ni höra mer av sånt på kommande konserter!

Just nu gör jag också spelningar i en lite mindre konstellation, utan trummor. Det är ett samarbete med bl a gitarristen Homero Alvarez, och man skulle kanske kunna kalla det för Johanna Romin Band Light.

bluelightsJag driver också en vokalgrupp som heter Bluelight voices. Vi har sjungit ihop i många år och blandar jazz, pop, country och visa i arrangemang för tre röster. Det är jag som hittills skrivit de flesta arrangemangen, något som jag tycker är roligt att utveckla vidare.

ambrosia-small

Mycket av inspirationen kommer från den tidigare vokalgrupp som jag sjöng i under tio års tid, Ambrosia. Där var det Birgitta Lövmark som var hjärnan bakom många av låtarna och arrangemangen, vilket var mycket inspirerande för mig. Vi gjorde ett stort antal spelningar på jazzklubbar runtom i landet, och vi hade många fantastiska upplevelser tillsammans!

makadam-smallAndra grupper som jag tidigare har spelat med är exempelvis Makadam, som jag och maken startade tillsammans innan vi ens var ett par… och som har spelat in två skivor.

bredbandet-small

Bredbandet, som leds av Stickan Sandström, och som består av ett antal äldre herrar som spelar dansant jazzmusik från 30-50-talen.  Jag har också varit vokalissa i storbandet Air Mail Big Band under ett antal år.  Jag och min make Anders har, förutom att vi har sjungit och spelat på en mängd bröllop genom åren, även gjort några andra spelningar på duo, exempelvis i Bagarmossens kyrka och i Fisksätra kyrka.

ambb-small

Min bakgrund har jag i många års körsång, sånglektioner till och från ända sedan jag var i tonåren, musikgymnasium, mm. Sången och musiken har alltid varit närvarande för mig. Jazzen har funnits med från föräldrarnas skivsamling – både pappa och farfar spelade saxofon.

Efter ett otal sommarkurser på bl a Falkenberg och Visingsö under 90-talet, började jag hitta olika konstellationer att lira med, och fick chansen att komma ut och spela i allt större utsträckning. Det ena gav det andra, och under en period repade jag med olika band nästan alla kvällar i veckan…

johanna_kyrka

Jag tog ett sabbatsår från mitt ”vanliga” yrke under 2002-2003, och gick en utbildning i Improvisation vid Uppsala universitet, Musikvetenskapliga institutionen. Det var oerhört givande, jag fick dels många nya infallsvinklar musikaliskt att jobba med, och dels ett större självförtroende i att våga syssla med detta mer ”på allvar”. Efter det året mognade tanken på ett eget band, och några år senare startade jag min egen kvintett Johanna Romin Band.

Att ha möjligheten att blanda allt från vokaljazz i stämmor till storbandssång och olika solo-projekt tycker jag är fantastiskt roligt! Man får ständigt utmanas och utvecklas, och då är det svårt att tröttna!

johanna-arne

Många har frågat mig ”hur orkar du hålla på med detta, hur hittar du tiden, osv?”. Själv har jag insett för länge sedan att jag aldrig skulle klara av att INTE hålla på! Jag skulle gå sönder om jag inte fick göra musik, det är bara att acceptera…